FIA szabályozás

Kattintson a géposztály nevére a részletes szabályozás elolvasásához.

Rallycross

FIA szabályozás PDF-ben (J279_2011A4.pdf)
Semmiféle kerámia komponens használata nincs engedélyezve.

Mivel a bevonat nem komponens, tehát nem alkatrész, igy ez a szabaly nem tiltja. Nem lehet vele semmilyen alkatrészt sem kiváltani. Egy példa : Ha egy sörös dobozt ellátunk bevonattal, nem lehet róla levenni, és azt egyenértékü sörös dobozként használni, mert sör tárolására alkalmatlan lenne.

FIA szabályozás PDF-ben (J252_2011A4.pdf)
1.3 Anyagok
Olyan anyagok használata, amelyek fajlagos rugalmassági modulusa nagyobb, mint 40 GPa/g/cm3 tilos, kivéve a gyújtógyertyákat, kipufogó bevonatokat, vízpumpa turbócsatlakozókat, fékbetéteket, fék-munkahenger dugattyú bevonatát, csapágyak gördülő elemeit (golyók, görgők, tűgörgők) elektronikus alkatrészek és érzékelők, 20g-nál könnyebb alkatrészeket és minden olyan bevonat, melynek vastagsága kisebb vagy egyenlő 10 micronnal.
Annak a fémnek a használata, amelynek fajlagos rugalmassági modulusa nagyobb, mint 30 Gpa/g/cm3, vagy nem vas anyagnál a szakítószilárdság (UTS) nagyobb, mint 0,24 Mpa/kg/m3, vagy vas anyagnál (80% vas tartalom) a szakítószilárdság nagyobb, mint 0,30 Mpa/kg/m3 tiltott minden szabad vagy választható alkatrésznél.
A Ti-6Al-4V ASTM grade 5 típusú titánötvözet (5,5 < Al < 6,75; C max. 0,10 ; 3,5 < V < 4,5; 87,6 < Ti < 91 ) használata megengedett, kivéve azon alkatrészeket, amelyek esetében a titán használata tilos.
Különösen a turbófeltöltők vagy ezzel egyenértékű feltöltő rendszerek forgó részei (kivétel a csapágyak gördülő elemei) nem készülhetnek kerámiából, vagy nem lehetnek kerámiával bevonva.
Ez a megszorítás nem vonatkozik azokra az alkatrészekre, amelyeket a járművel együtt homológizáltak.
A magnézium ötvözetek alkalmazása 3 mm-nél vékonyabb lemez formájában tilos.


A rugalmassági modulus csak az anyag keménységét határozza meg. Ennek a szabálynak a teás csésze nem felelne meg, mert annak keménysége 40GPa/g/cm3 felett van, ugy mint az üvegnek is pl. Ezzel kifejezetten a nagy kopasállóságú bevonatokat tiltják. Mivel az általunk használt bevonat por alaku, és az az alkatrész felületén szemcseként marad, és egy speciális kötöanyag tartja a helyén, így rugalmassági modulusa sokkal alacsonyabb mint 40GPa/g/cm3.
A turbófeltöltők turbina tengelyét, kompresszor kerekét a szabály értelmében nem lehet, viszont a lényeges dolgokat, a turina házat, leömlő csövet, wastegate házat szabad bevonattal ellátni.